Kulde og varme har stor påvirkning på dine batterier.

Kuldepåvirkning

Vinteren er hård ved dine batterier. Bruger du batterier udendørs eller steder, hvor kulden er barsk, skal du være opmærksom på, at batteriets kapacitet formindskes betydeligt. Alt efter batteriets anvendelsesområde, er der nogle forskellige ting at være opmærksom på.

Lastbiler
Vores forbrug af elektronisk udstyr stiger konstant og påvirker vores energiforbrug. Anvendes batteriet i fx en lastbil, vil der om vinteren ofte kræves at batteriet kan holde varme i blæser, sæder og ruder, samtidig med at det skal holde lys og viskere kørende og kunne oplade en telefon. Der er altså spidsbelastning på et i forvejen udsat batteri.

Ved blybatterier (der anvendes som fx startbatterier) er det gældende, at ionernes bevægelse skal igangsættes og arbejde sig ind i blypladerne. Den kemiske proces skal op at køre, før batteriet fungerer. Samtidig begrænser kuldens påvirkning kemien i batteriet, så ydeevnen reduceres.

Truck
Trucks, der opererer i køle- eller frysehuse, bliver konstant udsat for kulde. For at begrænse batteriets kapacitetstab, kan man få batterier med indbygget varme i batterikassen, der sørger for at batteriet opererer ved optimal temperatur. Truckbatterier, der bruges i køle/fryserum uden indlagt varme i batterikassen, risikerer at miste op til 45% af batteriets normale tilgængelige kapacitet.

Generelt anbefales det, at du holder dine batterier fuldt opladt og opbevarer dem ved temperaturer under 20 grader, når maskinen ikke er i brug.

Varmepåvirkning

Den lune sommer er også hård ved batterierne. Ved opbevaring af batterier får den høje temperatur batteriet til at selvaflade hurtigere, hvilket kan resultere i en lavere kapacitet eller, i værste fald, et totalt defekt batteri.

Når et blybatteri bliver afladet, opstår der automatisk en sulfatering, som ikke kan undgås.

Hvis batteriet ikke lades op i tid, vil sulfateringen krystalliserer sig på blypladerne, så ionerne, der normalvis bevæger sig mellem blypladerne ved op- og afladning, ikke længere kan trænge ind i blyet.

Sulfatering opstår altid som en helt almindelig kemisk proces, når svovlsyren i elektrolytten trænger ind i blypladerne. For at undgå at sulfateringen krystalliserer sig, er det vigtigt at holde øje med batteriets hvilespænding og undgå en længerevarende dybdeafladning.